4 vragen om te bepalen of vastgoed verhuren een slimme zet is

17 jun. 2016
Als vastgoedmakelaar heb je al veel mensen blij gemaakt met een waardevolle vastgoedinvestering. Je ziet hoe de bezittingen van je klanten meer waard worden, maar hoe kun je je eigen strategie uitbouwen of meer laten opleveren? Als makelaar heb je het voordeel dat je zicht hebt op unieke kansen en potentie van een pand kunt inschatten. We stellen je vier vragen die je een indicatie geven of vastgoed verhuren voor jou een slimme zet is.

Veelvoorkomende vragen

Of je nu net komt kijken in de vastgoedbranche of al veel ervaring hebt, je weet waarschijnlijk hoe lucratief het is om aangekochte panden te verhuren. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt als je jouw portfolio wilt vullen met dit soort panden? De mogelijkheden waar en wat je koopt zijn eindeloos. Kies je bijvoorbeeld voor een winkel of kantoorpand of ga je voor een vakantieappartement? Ga je het pand zelf verhuren of laat je dit over aan een verhuurbedrijf? In dit artikel komen veelvoorkomende vragen aan bod en helpen je de juiste keuze te maken.

 

Ga je het pand zelf verhuren?

Het klinkt misschien als de makkelijkste optie: een pand kopen en vervolgens zelf verhuren. Maar veel makelaars vergissen zich in het werk dat hierbij komt kijken. Uiteraard moet je de juiste huurder vinden en zorgen dat je de huursom op tijd ontvangt. Het onderhoud aan het pand komt ook voor jouw rekening en dit kan meer werk zijn dan je van te voren had ingeschat. Daarom kan het slim zijn om een externe organisatie - zoals Unitursa - het verhuur-gedeelte voor zijn rekening te laten nemen.

 

Heb je genoeg tijd voor het project?

Er komt heel wat kijken bij het verhuren van het pand, die bij elkaar een flinke tijdsinvestering van jou vragen. Heb je bijvoorbeeld aan de volgende dingen gedacht?

  • Een redelijke huursom bepalen
  • Promotiewerkzaamheden
  • Bezichtigingen organiseren
  • Onderzoek doen naar potentiële huurders
  • Ongeschikte huurders informeren
  • Een huurdersverklaring, contract en borgstelling opstellen
  • Het pand regelmatig controleren en acute problemen kunnen verhelpen
  • Na verhuur controles uitvoeren en bepalen in hoeverre de borg terug betaald moet worden.

 

Naast deze taken moet je natuurlijk op de hoogte zijn van alle wettelijke plichten en rechten van jezelf als verhuurder, maar ook die van huurders. Al met al is het niet onmogelijk, maar vereist het een flinke investering in het onderzoeken van de markt, je huurders, contracten en allerlei regeltjes die bij vastgoed verhuren komen kijken.

 

Ken je de wetten en regels?

Als jij geïnteresseerd bent in het verhuren van vastgoed in het buitenland – of deze nu voor commerciële doeleinden gebruikt worden of als woningen – moet je op de hoogte zijn van de lokaal geldende wetten en regels. Appartement verhuur in populaire regio’s zoals de Costa Blanca kan heel veel opleveren, maar je contracten moeten wel in orde zijn. Dit verwaarlozen zou zonde zijn van je investeringen en de omzetkansen. Als je deze belasting niet ziet zitten, raden wij het aan om contact te zoeken met een organisatie die kennis heeft van de regio en diens wettelijke regelementen. 

 

Ben je bereid extra kosten te maken?

Uiteraard bieden verhuurorganisaties hun diensten niet gratis aan. Stel jezelf de vraag of je deze kosten wilt betalen of liever zelf tijd steekt in het uitzoek- en regelwerk rondom vastgoed verhuren. Behoud jij liever je rol als vastgoedmakelaar en laat je het verhuren aan anderen over en ben je bereid hiervoor wat extra’s te betalen? Vaak zijn die kosten het waard en wegen ze niet eens op tegen de tijd die je zelf kwijt zou zijn aan het in eigen beheer verhuren van vastgoed.

 

Over Grupo Esmeralda

De vastgoedmarkt van de Costa Blanca in duiken zonder dat je er bekend bent, is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Vooral als je dat vastgoed vervolgens wilt verhuren krijg je te maken met veel wetten en regels. Soms is het dan handig om hulp in te schakelen van experts op het gebied van verhuur die tegelijkertijd de regio en markt kennen. Grupo Esmeralda is een van de hoog aangeschreven vastgoedmakelaars in deze regio. We hebben een eigen verhuurorganisatie die precies weet hoe je een pand op een winstgevende manier kunt verhuren zodat het voor alle partijen een prettige samenwerking oplevert. Benieuwd naar onze expertises of wil je eerst wat meer informatie over de regio Calpe? Neem dan contact op met onze (Nederlands sprekende) consultant.

 

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp