Wat is slimmer? Een vakantiehuis in Spanje huren of kopen? (deel 2)

12 jun. 2016
Je bent eruit, je wilt voor je gezin een tweede thuis realiseren in Spanje. Dat kan, het huizenaanbod is groot genoeg en ook zijn er veel appartementen beschikbaar. Maar dan borrelt de grote vraag op: ga je het kopen of huren? Soms is deze keuze nog moeilijker dan de keuze voor een bepaald huis of een specifieke regio. We gaan je helpen door de voors en tegens even op een rijtje te zetten. In dit artikel gaan we dieper in op het huren van een huis. In een eerder blog kwam kopen aan bod.

Uit het oog, uit het hart?

Ben je verliefd geworden op een kustplaats in Spanje en zou je er eigenlijk voor altijd willen blijven, maar mis je Nederland ook snel? Dan is emigreren naar het buitenland niet de beste keuze voor jou en je gezin. Een huis kopen in Spanje brengt voor- en nadelen met zich mee. Huren is een manier om het leven in Spanje uit te proberen zonder dat je direct grote beslissingen moet maken. In sommige gevallen is de stap naar het uiteindelijk kopen van een huis dan makkelijker te maken. Bovendien kun je een koopwoning verhuren aan anderen op de momenten dat je zelf weer even in Nederland bent. Maar voor het zover is wil je eerst de voor- en nadelen van een vakantiehuis huren eens op een rijtje hebben. Hier komen ze.

 

Een vakantiehuis in Spanje huren: de voordelen

De website emigreren.nu somt alle voor- en nadelen van het huren van een (vakantie) huis in het buitenland netjes op. Hieronder benoemen we eerst de voordelen:

  • Als je een (vakantie)huis huurt en het bevalt bij nader inzien toch minder goed dan verwacht, kun je er redelijk snel weer weg dankzij een korte opzegtermijn. Verhuizen of gewoon vertrekken is hierdoor makkelijk.
  • Heb je twee linkerhanden? Geen zorgen, als je huurt regelt de verhuurder het grote onderhoud.
  • Slechts een deel van de verzekeringen en belastingen komen voor jouw rekening, de rest betaalt de verhuurder.

 

Een vakantiehuis in Spanje huren: de nadelen

Als je flexibel wilt zijn en niet veel waarde echt aan eigendom of het opbouwen van vermogen, is huren een goede optie. Toch kent huren ook wat nadelen:

  • Het huis is niet jouw eigendom waardoor je niet te vrijheid hebt te verbouwen of aanpassingen te doen.
  • Het kan zijn dat de huur op een gegeven moment verhoogd wordt waardoor je maandelijkse kosten (onverwacht) stijgen.
  • Doordat het huis niet jouw eigendom is, bouw je ook geen vermogen of bezit op.

 

Huren of kopen?

Nu beide opties op het blog besproken zijn, heb je wellicht een beter beeld van het kopen en huren van een huis in het buitenland. Wil je de regio waar jullie altijd zo fijn vakantie hebben gevierd eerst eens verkennen als inwoner zonder dat je ergens aanvast zit? Zoek dan een huurwoning die piekfijn in orde is en die je dankzij een korte opzegtermijn ook snel weer kan verlaten. Bevalt het leven in Spanje je goed tijdens deze periode, maar ben je toe aan meer invloed, vastigheid en het opbouwen van vermogen? Denk dan eens na over de koopmogelijkheden in de regio. Luister naar je gevoel en laat je voor beide opties goed infomeren. In Spanje zit de huizenmarkt toch anders in elkaar dan je in Nederland gewend bent. Wil je je alvast oriënteren op het aanbod koopwoningen in Calpe? Klik dan hier.

 

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp