Wat betekenen de nieuwe Europese regels voor Spaans vastgoed?

2 sep. 2016
De regels binnen de vastgoedmarkt veranderen continu. Dit gebeurt op landelijk, maar ook op Europees niveau. Daar merk je als Nederlandse makelaar soms best wel wat van. Niet alleen als je Nederlands vastgoed aanbiedt, maar ook als je huizen in het buitenland zoals Spanje verkoopt. In dit artikel gaan we in op de recente aanpassing binnen de vastgoedmarkt: de Europese Hypotheekrichtlijn.

De Europese Hypotheekrichtlijn

 

In het kort is de Europese Hypotheekrichtlijn een regel die door Europa is doorgevoerd en invloed heeft op de hypotheekaanvraag en boeteberekening. De regel moet ervoor zorgen dat het voor hypotheeknemers duidelijker is waarop de boete gebaseerd wordt die zij moeten betalen als ze een deel van hun lening vervroegd gaan aflossen. Daarnaast moet hypotheekverstrekker de potentiële koper het ESIS (European Standardised Information Sheet) meegeven. Dit is een document waarmee de hypotheeknemer alle hypotheekaanbieders en bemiddelaars moet kunnen vergelijken.

 

 

Meer duidelijkheid voor de koper

 

De Europese Hypotheekrichtlijn helpt kopers dus aan beter vergelijkingsmateriaal en meer inzicht in de risico’s van vervroegd aflossen. ‘What’s in it for me?’ zal je denken. Nou als je huizenzoeker een beter beeld hebben van hun financiële situatie en het risico dat ze lopen, is het slim als jij hen daar bij kunt ondersteunen. Volgens vastgoedactueel.nl kan de richtlijn ervoor zorgen dat kopers minder kosten hoeven te maken, soms zullen de kosten gelijk blijven. Natuurlijk hoef je niet de rol van hypotheekadviseur over te nemen, maar het is goed om zelf volledig op de hoogte te zijn van de regels en de invloed daarvan op het aankoopproces.

 

Gevolgen voor Spaans vastgoed

 

De nieuwe richtlijn heeft niet alleen als doel het aanvragen van een hypotheek in Nederland te verduidelijken, maar geldt voor heel Europa. Als jij dus Spaans vastgoed verkoopt, kun je huizenzoekers op het gebied van de hypotheek even goed adviseren. En dat is fijn, want het is voor mensen die een huis in het buitenland zoeken soms best wel complex om aan zulke informatie te komen. Niet alleen is veel informatie alleen in het Spaans beschikbaar, ook de regels zijn anders. Hier is dankzij deze richtlijn dus gedeeltelijk verandering in gekomen. Bovendien kunnen hypotheekverstrekkers in Nederland nu een ‘Europees paspoort’ aanvragen waarmee zij ook krediet in het buitenland kunnen verstrekken. Dat maakt het voor Nederlanders nog gemakkelijker om in hun eigen taal zaken te doen. De website Eigen Huis laat zien hoe de Nederlandse banken om gaan met de nieuwe Europese richtlijn.

 

 

Hoe ga jij hiermee om?

 

Steeds vaker worden er regels op Europees niveau van kracht die eerder per land afzonderlijk golden. Als makelaar met interesse in Spaans vastgoed maakt dit het aan de ene kant makkelijker om potentiële kopers te informeren, aan de andere kant kunnen zij die hulp gewoon in eigen land vinden. Hoe ga jij om met zulke veranderingen? In hoeverre verdiep je je hierin? Heb je misschien hulp nodig bij het vinden van geschikt vastgoed in Spanje? Aarzel dan niet om contact met onze Nederlands sprekende consultant op te nemen. We helpen je graag!

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp