Spanje aantrekkelijk voor Noord-Europeanen
Uit een onderzoek van Survey Spain bleek dat Spanje in het eerste kwartaal van dit jaar (nog steeds) erg populair is onder Britten, Schotten, Duitsers en andere Noord-Europeanen waaronder Nederlanders. Het kopen van huizen voor deze mensen is aantrekkelijk vanwege de voordelige hypotheken. Daarnaast begint men in Spanje steeds meer te bouwen waardoor de mogelijkheden om in Spanje een huis te vinden, vergroot worden.
Huizenprijzen in Spanje
Afhankelijk van de regio zijn de prijzen van Spaanse huizen op dit moment dalende, stabiel of rijzende. In de regio Valencia zijn de huizenprijzen sinds het begin van de crisis (het hoogtepunt) gedaald met 47,5%. Inmiddels krabbelen de prijzen in diezelfde regio weer met 2,4% op. De huizenprijzen in de Balearen stijgen het snelst. Aan de andere kant laten cijfers rondom hypotheekverstrekkingen zien dat er meer een grotere leningen verstrekt worden en dus meer mensen een huis kunnen kopen. Zo zijn er in maart van dit jaar 4,5% meer leningen uitgegeven dan in maart 2015. Dat vergroot de kansen voor jou als makelaar.
Huurprijzen in Spanje
Als je naast verkoop ook de verhuur van huizen voor je rekening neemt, zijn deze cijfers over de huurprijzen in Spanje wellicht interessant voor je. De huurprijzen dalen nu al 37 maanden op rij. Maar de huur daalt minder hard en in de eerste maanden van dit jaar zijn er de huren in bepaalde regio’s zelfs gestegen. In Galicië, de Balearen, Navarra, Murcia, Andalusië, Catalonië en Melilla stegen de huurprijzen. In Cantabrië bleven deze onveranderd. In La Rioja, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Extremadure, Baskenland, Madrid, Asturië, Aragón, Ceuta, Valencia en de Canarische Eilanden daalden de huren met verschillende percentages.
Factoren die de markt gaan beïnvloeden
De economie is soms moeilijk te voorspellen, maar vooruitkijkend naar politieke gebeurtenissen en veranderende regelementen kunnen we wel een aantal voorspellingen doen.
De invloed van Brexit
Allereerst natuurlijk ‘Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk heeft door middel van een referendum besloten dat het uit de Europese Unie stapt. De gevolgen van de huizenmarkt in Spanje hiervoor kunnen zijn dat de prijzen voor Britten te hoog worden en de politieke en financiële onzekerheid veroorzaakt twijfel en een afwachtende houding onder potentiële huizenkopers. Aan de andere kant vormen de Britten een grote doelgroep waardoor de huizenprijzen in Spanje juist ook enorm kunnen dalen doordat die afzetmarkt (deels) wegvalt.
De invloed van de Spaanse overheid
Na de parlementsverkiezingen van december 2015, is er in Spanje nog altijd geen parlement gevormd. De huizenmarkt kan nadelige gevolgen ondervinden van bepaalde keuzes voor het inrichten van het parlement. Wat nu al wel zeker is, is dat de onzekerheid de huizenmarkt als het ware op pauze zet: men wacht af met het kopen en verkopen nu er politieke onduidelijkheid is.
De invloed van Spaanse banken
Naast de politieke kwesties die ik hierboven noem, zijn de banken een andere grote speler in de huizenmarkt. Veel vastgoed is nog in hun handen. Als zij de vraagprijs van hun vastgoed gaan verlagen, zal dat de gehele markt beïnvloeden. Daarnaast zijn banken minder geneigd om hypotheken te verstrekken. Dit alles kan er mogelijk toe leiden dat de huizenmarkt weer in een neerwaartse spiraal terecht komt.
Conclusie
Uit het voorgaande blijkt wel dat enorm veel factoren de huizenmarkt in Spanje beïnvloeden. Als makelaar speel je mee in dit spel van vraag- en aanbod gemend met politieke invloeden (van buitenaf). Zolang je de fluctuerende markt in de gaten houdt en redelijke vraag- of huurprijzen blijft bieden, help je zelf de markt vooruit. Bij de pakken neerzitten, afwachten of voorzichtig zijn is de dooddoener voor een economie. Dus zorg dat je jouw vastgoed onder de aandacht brengt bij potentiële kopers en ga vooral door met waar je goed in bent: huizen verkopen! Heb je hulp nodig of zou je graag een samenwerking aangaan? Neem dan contact op met onze Nederlands sprekende consultant.