Het gaat goed met Europees vastgoed

23 jul. 2016
“Het gaat vast goed, met vastgoed” De term vastgoed leent zich altijd weer voor een leuke woordspeling. Nog leuker is, dat we kunnen melden dat het écht goed gaat met het vastgoed in Europa. Propertywire.com meldt dat de investeringen met 2,5% gestegen zijn in het tweede kwartaal van 2016. Dat moet jou als makelaar als muziek in de oren klinken! Laten we de cijfers eens nader bekijken.

Vastgoedinvesteringen blijven stijgen

Als we een beetje terug in de tijd kijken, zien we dat de vastgoedinvesteringen ten opzichte van Q1 in Q2 met 2,5% zijn gestegen. Als we de blik met tien jaar verruimen, zien we een stijging van maar liefst 30,4%! Maar als we de resultaten vergelijken met dezelfde periode een jaar geleden, blijkt Q2 in 2015 toch wat succesvoller te zijn geweest. De website schrijft dit toe aan de sterke periode van de kantoorsector in dat jaar.

 

Brexit

Het onderzoek wijst uit dat de onzekerheid rondom Brexit toch niet zoveel invloed had op de vastgoedmarkt dan je misschien verwachtte. Het referendum leidde op politiek vlak waarschijnlijk tot meer onrust. Het gevoel onder investeerders werd in ieder geval niet zo beïnvloedt, want de investeringen bleven stabiel.

 

Frankrijk, Zweden, Ierland en Polen doen het goed

Naast een Europees gemiddelde, biedt het onderzoek ook een inkijkje in de resultaten van verschillende landen. Zo blijken de Franse en Zweedse vastgoedmarkt erg veerkrachtig te zijn. Het afgelopen jaar zijn in de markt in die landen respectievelijk met 32% en 30% gegroeid. Ook in die landen blijkt het tweede kwartaal een boost te hebben gekregen vanuit de kantoormarkt. Ierland laat geweldige resultaten zien: een verdubbeling van de investeringen in Q2 van 2016 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Polen doet het zowaar nog beter: een verdriedubbeld resultaat in vergelijking met 2016.

 

Duitsland en Groot-Brittannië

In Duitsland laten de vastgoedinvesteringen een kleine dip zien in het tweede kwartaal, waarschijnlijk veroorzaakt door het afgenomen aanbod van aandelen. Die trend temperde de groei in Europa sowieso. Uiteraard heeft het referendum over het blijven of vertrekken uit de EU wel zijn weerslag gehad op Groot-Brittannië. Het land presteert over het algemeen minder dan de rest van Europa.

 

De Spaanse vastgoedmarkt

In een eerder blog lieten wij al weten dat het goed gaat met de huizenmarkt in Spanje. Het land laat weliswaar geen spectaculaire resultaten zoals Ierland of Polen zien, maar het is zeker interessant om er in vastgoed te investeren. De conclusie van dat artikel luidde:

 

“Enorm veel factoren beïnvloeden de huizenmarkt in Spanje. Als makelaar speel je mee in dit spel van vraag- en aanbod gemend met politieke invloeden (van buitenaf). Zolang je de fluctuerende markt in de gaten houdt en redelijke vraag- of huurprijzen blijft bieden, help je zelf de markt vooruit. Dus zorg dat je jouw vastgoed onder de aandacht brengt bij potentiële kopers en ga vooral door met waar je goed in bent: huizen verkopen!” En dit gaat nu nog op. Heb je zelf hulp nodig bij het aan- of verkopen van huizen in Spanje of zou je graag een samenwerking aangaan? Neem dan contact op met onze Nederlands sprekende consultant.

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp