De eerste stappen van emigratie
Op basis van de informatie die de Nederlandse overheid verstrekt over emigratie, begint het regelwerk al ruim van te voren in Nederland. Ten eerste moet je zorgen dat jij en je gezinsleden beschikken over een DigiD. Daarmee kun je je vanuit Spanje identificeren op websites van de Nederlandse overheid. Je kunt deze aanvragen zolang je nog inschreven bent bij een Nederlandse gemeente. Vervolgens kun je het vertrek bij de gemeente melden. Dat kan tot uiterlijk vijf dagen voor vertrek. Net als een adreswijziging binnen Nederland, geef je nu door naar welk land je vertrekt en het adres waar je daar bereikbaar bent.
Geldigheid van documenten
Niet alle documenten die je in Nederland hebt, zijn zomaar rechtsgeldig in het buitenland. Instanties in het buitenland kunnen je om bepaalde documenten vragen en die moet je dan kunnen tonen. Laat je documenten daarom legaliseren voor het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een akte van de burgerlijke stand, maar ook aan een diplomabeschrijving die uitleg geeft over diploma’s.
Identificatiepapieren en rijbewijs
Je paspoort en rijbewijs zijn in principe geldig in Spanje. Zodra je paspoort of identiteitskaart verloopt, moet je deze bij de Nederlandse ambassade in Spanje laten verlengen. Dat gaat dus anders dan in Nederland waar je deze documenten bij je eigen gemeente zou laten verlengen. Als je rijbewijs verloopt kun je deze niet verlengen, maar moet je een Spaans rijbewijs aanvragen. In principe maakt dit niets uit, want om je rijbewijs te verkrijgen in Europa moet iedereen aan dezelfde eisen voldoen.
Belastingen
De Belastingdienst heeft netjes op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan emigreren. Zo kun je over het jaar waarin je bent verhuist niet digitaal belastingaangifte doen, dit gaat via het aangifteformulier M. Daarnaast kun je een ‘conserverende aanslag’ aanvragen, dat is een aanslag over inkomen waarin je in de toekomst misschien belasting over moet betalen. Na vertrek ben je in Spanje belastingplichtig, maar als je nog bezittingen of inkomsten in Nederland hebt moet je daar inkomstenbelasting over betalen. Eventuele studieschuld blijf je gewoon in Nederland aflossen.
Pensioen
Jij (en je partner) hebben waarschijnlijk al wat pensioen opgebouwd dankzij jullie werk in Nederland. Ga bij je eigen pensioenfonds na wat je moet regelen om je pensioen te behouden, verder op te bouwen in Spanje en hoe het zit met het uitkeren van pensioen als het eenmaal zo ver is.
Laat je goed informeren
Het allerbelangrijkste bij emigreren naar Spanje is wel dat je je goed laat informeren. Zoek zelf contact met bijvoorbeeld de belastingdienst en de Nederlandse ambassade in Nederland om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet. Zorg daarnaast dat je goed voorbereid bent als het gaat om het wonen en leven in Spanje. Ken je de omgeving al? Weet je waar je moet zijn voor informatie of simpelere dingen als boodschappen? Doe wat inspiratie op op ons blog!