Communicatieprogramma’s en apps voor ouderen op mobiel, tablet en computer

9 mrt. 2017
Je bent opgegroeid in een tijd waarin van mobiele telefoons, tablets of computers nog lang geen sprake was. Dat betekent dat je pas op latere leeftijd hebt moeten leren omgaan met deze nieuwe technologieën. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Waar de kleinkinderen met het grootste gemak een spelletje spelen op de tablet, heb jij nog steeds moeite met het hanteren van de computermuis. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in deze digitale tools, omdat je er in het dagelijks leven steeds meer mee te maken krijgt. Met name op het gebied van communicatie is er tegenwoordig veel mogelijk. Dus als je op moderne manier in contact wil blijven met vrienden en familie, dan wordt het tijd om een aantal digitale tools onder de knie te krijgen. Lees erover in dit blogartikel!

Verschil WiFi en mobiel internet

Voor je aan de slag gaat is het van belang om een beetje te begrijpen hoe moderne programma’s en apps werken. Voor de meeste programma’s en apps heb je een netwerkverbinding nodig; ze werken namelijk online. Op je computer heb je waarschijnlijk internet waar automatisch verbinding mee wordt gemaakt. Op mobiel en tablet werkt dit net wat anders. Daarop heb je vaak twee manieren om verbinding te maken:

  • Via WiFi: dit is een draadloze verbinding die vaak gratis is. Zolang je thuis bent kun je bijvoorbeeld verbinding maken met je internetprovider. Als je te ver van huis bent verlies je die verbinding. Maar bij veel restaurants, winkels en andere openbare plaatsen is ook een gratis WiFi verbinding beschikbaar.
  • Via mobiel internet: mobiel internet moet je afsluiten bij je telefoonabonnement. Je koopt dan zoveel mb aan internet, bijvoorbeeld 200 of 500 mb. Mobiel internet komt goed van pas op plekken waar je geen WiFi hebt, bijvoorbeeld onderweg. Let op dat elke online actie mb’s en dus geld kost. Een appje sturen kost amper mb’s, maar videobellen heel veel. Gebruik dus WiFi waar kan en hou je beschikbare mb’s internet goed in de gaten om hoge kosten te voorkomen.

 

WhatsApp

Op de eerste mobiele telefoons werd veelvuldig gebruik gemaakt van SMS. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone met internetverbinding. Daardoor heeft de online app WhatsApp het SMS’en grotendeels vervangen. Met WhatsApp stuur je korte berichtjes, foto’s en filmpjes naar anderen. Handig voor korte gesprekken en als alternatief voor een telefoontje. Je hebt dus wel WiFi of mobiel internet nodig om te kunnen WhatsAppen.

 

 

E-mail

Als je wat langere berichten wil sturen dan maak je gebruik van e-mail. Hiervoor heb je een e-mailadres nodig. Vaak kun je die aanvragen bij je internetprovider, maar je kunt ook kiezen voor een gratis e-mailadres als Outlook of Gmail. Je gebruikt de mailprogramma’s op je computer maar er zijn ook mail apps beschikbaar voor smartphone en tablet. Stel een bericht op, voer het e-mailadres van de ontvanger in en voeg eventueel een bijlage toe (bijv. een foto of document).

 

Skype

Ga je vaak op vakantie of woont je familie wat verder weg? Dan is Skype een heel leuk programma voor videobellen. Je kunt het op je computer installeren (je hebt dan wel een webcam nodig) of als app op je smartphone of tablet. Degene met wie je wil ‘Skypen’ moet het programma of de app ook geïnstalleerd hebben. Het videobellen is in principe gratis, zolang je internetverbinding hebt. Let op: Skypen via mobiel internet kan hoge kosten met zich mee brengen!

 

 

Facebook

Ben je al een beetje bekend met de wereld van het internet? Dan kun je de stap zetten naar social media. Dit zijn platforms om connecties te maken met ‘vrienden’ en zo in contact te blijven door berichten en foto’s te delen. Met name Facebook wordt steeds vaker gebruikt door senioren. Je maakt daar een persoonlijk account aan, een soort online profiel van jezelf. Kom vervolgens in contact met oude bekenden of blijf op de hoogte van de kleinkinderen. Je kunt berichtjes op je ‘tijdlijn’ zetten zodat al je Facebookvrienden het zien, of mensen een persoonlijk berichtje sturen.

 

Naar het buitenland? Zo blijf je in contact!

Zeker als je vaak in het buitenland te vinden bent bieden deze moderne communicatiemiddelen uitkomst. Bellen vanuit het buitenland kan tenslotte best duur zijn. Met een gratis WiFi-verbinding blijf je met bovenstaande apps en programma’s veel makkelijker in contact met het thuisfront. Zo hoef je je familie wat minder erg te missen. Niks houd je nu nog tegen om lekker te gaan genieten in een warm land. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om te investeren in een vakantiehuis? Wij hebben een groot aanbod van fijne vakantiehuizen in Spanje!

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp