Waardevolle emigratie lessen uit het programma ‘Ik vertrek’

22 dec. 2016
Heb jij plannen om te emigreren naar het buitenland? Dan is ‘Ik vertrek’ waarschijnlijk jouw favoriete televisieprogramma! Dit programma volgt Nederlanders die met ambitieuze ondernemingsplannen naar het buitenland vertrekken. Vaak hebben zij nogal wat obstakels te overwinnen bij het realiseren van hun dromen. Krijg jij de zenuwen van dit programma? Of versterkt het juist jouw drang naar avontuur? Eén ding staat vast: je kunt een hoop leren van dit programma. In dit blogartikel geef ik je daarom een aantal waardevolle lessen uit ‘Ik vertrek’.

Leer de taal

Je ziet het keer op keer gebeuren bij ‘Ik vertrek’: een familie vertrekt naar het buitenland, maar spreekt geen woord over de grens. Erg lastig, zeker als je van alles moet regelen op je nieuwe bestemming. Soms kom je met Engels een heel eind, maar in veel Zuid- en Oost-Europese landen is dat geen gangbare taal. De taalbarrière kan voor vervelende situaties zorgen. Kennismaken met de nieuwe buren gaat lastig. En pas op dat je geen handtekening zet onder documenten die je niet begrijpt. Het loont dus om voor vertrek al wat van de taal te leren. Doe een online cursus of ga op les. Zo laat je ook aan je nieuwe landgenoten zien dat je je best doet om volledig te integreren!

 

 

Maak een goede planning

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zeker als je een gezin met kinderen hebt is het belangrijk om je vertrek goed te plannen. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Wat wil je allemaal meenemen? Wat moet er allemaal nog gebeuren in je nieuwe huis? Wanneer is het definitieve vertrek? Allemaal vragen waar je vooraf goed over na moet denken. Toch moet je ook altijd flexibel zijn. Zoals we bij ‘Ik vertrek’ vaak zien, kunnen er ondanks een zorgvuldige planning altijd onverwachte dingen gebeuren die het hele plan op zijn kop zetten.

 

Verdiep je in de lokale wet- en regelgeving

Ander land, andere regels. Bekijk voor vertrek welke belangrijke zaken je moet regelen in je nieuwe woonplek en hoe je dit doet. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad in je nieuwe achtertuin? Voorkom dat er al een gat is gegraven voordat het papierwerk afgerond is. Houd in het buitenland ook rekening met de bureaucratie en lange wachttijden voor vergunningen en andere documenten. Probeer zo goed mogelijk een weg te vinden in de wirwar van regeltjes!

 

 

Zorg dat je financiën op orde zijn

Niks is zo vervelend als geldproblemen. Bij ‘Ik vertrek’ zie je het vaak genoeg: verbouwingen die duurder uitvallen of inkomsten die tegenvallen. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie en pas je emigratieplannen hierop aan. Hou hierbij een ruime marge aan voor mogelijke tegenvallers. Dit kan betekenen dat je je dromen niet allemaal in één keer kunt realiseren. Wees daar niet teleurgesteld over. Jouw buitenlandavontuur is een meerjarenplan! Had je bijvoorbeeld een grote verbouwing in gedachte? Stel die nog even uit en doe eerst een doe-het-zelf opknapbeurt.

 

Wees realistisch

Ja, emigreren is een droom die werkelijkheid wordt. Maar let op: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ben realistisch wat betreft de verwachtingen van je nieuwe thuisland. Ook hier krijg je te maken met dingen die minder leuk zijn. Nu wil je Nederland nog ontvluchten vanwege de regen, de kou, alle regeltjes, hoge kosten enz. Maar straks klaag je misschien over de hitte, de chaos en de ongeregeldheid. Bedenk vooraf ook goed hoe je omgaat met het missen van vrienden en familie. Nieuwe vrienden maak je niet zomaar. Met goed verwachtingsmanagement en een beetje geduld zal je zien dat alles uiteindelijk op zijn plek valt!

 

 

Klaar voor vertrek!

Met deze waardevolle lessen in je achterhoofd ben jij klaar om je eigen vertrek te gaan plannen. Wat is jouw droombestemming? Wij kunnen je helpen met het vinden van je droomhuis aan de Spaanse Costa Blanca! Ontdek ons huizenaanbod en wie weet zien we jou binnenkort wel terug in het programma ‘Ik vertrek’!

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp