Klussen met kinderen? Zo maak je het leuk en leerzaam!

14 feb. 2017
In het dagelijks leven is het soms lastig om genoeg tijd vrij te maken voor de kinderen. Doordeweeks zijn jij en je gezin druk met werk, school en sport. En in het weekend ligt er altijd wel een lijstje klaar met klusjes die in en om het huis gedaan moeten worden. Maar wie zegt dat je quality time met de kinderen niet kunt combineren met klussen? In dit blogartikel vertel ik je hoe je klussen met kinderen leuk en leerzaam maakt!

Laat ze kennis maken met gereedschap

De basis voor klussen is het gereedschap. En daarvan heb je nogal wat verschillende soorten! Leg de kids uit waar elk gereedschap voor dient. Vertel duidelijk dat bepaalde gereedschappen gevaarlijk zijn voor kinderen. Leer hen de gereedschappen kennen door ze te laten helpen met het sorteren van je gereedschapskist. Of geef ze een klein gereedschapskistje met kindvriendelijke tools voor henzelf. Als ze er klaar voor zijn mogen de kinderen onder jouw scherp toeziend oog ook wat gereedschap uitproberen. Geef ze kleine, makkelijke taakjes zoals het gebruiken van de waterpas of een schroef indraaien. Wat zullen ze trots zijn op hun zelf opgehangen schilderijtje! Vergeet niet zelf nog even de schroeven extra aan te draaien.

 

 

Leer ze de basis

Naarmate de kinderen wat ouder worden, kun je ze wat basisdingen van het klussen leren. Geef ze doe-het-zelf tips en advies. Hoe zorg je dat je een spijker ergens recht in slaat? Welke soorten schuurpapier zijn er en hoe ruw moet het zijn? Leer ze werken met een figuurzaagje, schroeven en pluggen. Hoe ouder ze worden, hoe meer je ze kunt leren. Zo leg je de basis voor een echte handyman!

 

Betrek ze bij het klussen

Zeker als de kinderen nog jong zijn, zal je geneigd zijn om hen alleen mee te laten kijken bij het klussen. Waarschijnlijk verliezen ze dan al snel hun interesse. Het wordt natuurlijk pas echt leuk als ze zelf ook iets mogen doen! Betrek ze dan ook bij wat je aan het doen bent. Laat ze helpen met verven of vernissen, het schuren van hout of het lijmen van een breuk. Met een beetje hulp van jou komt dat helemaal goed en wordt het klussen leuk voor de kinderen!

 

 

Geef ze hun eigen taakjes

Als je de kids een basis hebt meegegeven, kun je ze hun eigen taakjes geven waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Zo leer je hen zelfstandig te werken. Kies een taak die veilig en leeftijdsgeschikt is. Denk aan het opmeten van verschillende dingen in huis met behulp van een meetlint. Laat de kinderen de maten noteren en stuur bij waar nodig, daar leren ze alleen maar meer van!

 

Leer ze veilig werken

Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste bij het klussen. Het is dus slim om je kinderen dit al vroeg bij te brengen door hier bewust mee bezig te zijn. Geef de kinderen handschoenen aan en zet ze een veiligheidsbril op. Laat ze bijvoorbeeld ook assisteren door een keukentrap vast te houden voor stabiliteit. Zo realiseren je kinderen het belang van veiligheid bij klussen.

 

 

Klussen in je nieuwe vakantiehuis

Het opknappen van je nieuwe vakantiehuis is de perfecte kans om eens te klussen met je kinderen. Aan de Spaanse Costa Blanca heb je tal van fijne vakantiehuizen in leuke gezinsbestemmingen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op!

 

 

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp