Jouw kinderen naar school in Spanje: dit moet je weten

29 sep. 2016
Eindelijk is de knoop doorgehakt: jullie gaan naar Spanje verhuizen! Met een gezin emigreren brengt nogal wat zorgen met zich mee. Maken de kinderen wel gauw genoeg nieuwe vrienden? Is er wel genoeg te doen in de buurt? En natuurlijk: naar welke school gaan ze? Kies je voor een echte Spaanse school of toch liever voor de internationale variant? In dit blog leggen we je uit hoe het Spaanse onderwijssysteem in elkaar zit en waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Het Spaanse onderwijssysteem

 

In Nederland mogen je kinderen vanaf hun vierde levensjaar naar de basisschool en is dit vanaf hun vijfde verplicht. In Spanje beginnen ze nog een jaartje later. De leerplicht gaat in vanaf het zesde jaar en je kinderen zijn, net als in Nederland, verplicht tot hun zestiende onderwijs te volgen. Voor hun zesde levensjaar kunnen je kinderen al naar de kleuterschool, waar ze vanaf hun derde terecht kunnen. Deze bevindt zich meestal in hetzelfde gebouw als de lagere school, waar ze naartoe gaan vanaf hun zesde. In tegenstelling tot in Nederland volgen de kinderen drie cycli van twee jaar. Ieder semester krijgen ze een rapport om te meten in hoeverre ze vooruitgaan. Na de lagere school volgt een soortgelijke procedure, deze duurt alleen vier in plaats van zes jaar. Dit is de middelbare school. Hier worden vakken gekozen in het tweede jaar en aan het eind van de vier jaar ontvangen de scholieren een diploma. Dit diploma bepaalt of ze wel of niet door kunnen naar de universiteit.

 

De taal

 

Nu je meer weet over het Spaanse onderwijssysteem, is het belangrijk je druk te gaan maken om de taal. Kunnen je kinderen al een beetje Spaans? Je kunt ze gemakkelijk thuis al voorbereiden door spelenderwijs de taal onder de knie te krijgen. Vooral als ze nog jong zijn, pikken ze de taal sneller op dan je denkt. Een voorbereiding is dan niet eens nodig. Je merkt dat ze, als jullie een paar weken in Spanje wonen, beter Spaans spreken dan jij! Wanneer ze wel iets ouder zijn, is het zeker handig om basisvaardigheden in de vingers te hebben. Als vreemdeling op een Spaanse school is het fijn om een gesprek aan te kunnen knopen met klasgenoten. Hierdoor voelen ze zich een stuk sneller thuis. En als je die taalcursus toch voor hen in huis haalt, pak je natuurlijk zelf ook wat oefening mee!

 

 

Het kiezen van een school

 

De keuze voor een school maak je niet zo gemakkelijk. Wellicht heb je dit proces al eerder doorlopen in Nederland en weet je waar je op moet letten. Toch is een school kiezen in het buitenland wat anders. Een andere cultuur, een ander onderwijssysteem en een andere omgeving veranderen de zaken. Wat vind je belangrijk dat jouw kinderen meekrijgen? Een school kies je uiteindelijk niet alleen op kwaliteit, maar ook op gevoel. Daarnaast zit het in Spanje zo dat je gebonden bent aan geografische afstand. Dat betekent dat je niet iedere school kunt kiezen voor je kinderen, maar dat er een keuze is tot een bepaald aantal kilometers. Welke scholen beschikbaar zijn vanaf jullie huis vind je terug in lijsten bij het gemeentehuis. Ook hoef je niet per se voor een Spaanse school te kiezen als je het belangrijk vindt dat je kinderen goed Spaans leren. Op veel internationale scholen wordt les gegeven in het Engels, maar krijgen de kinderen minimaal 45 minuten per dag Spaanse les. En dit kunnen ze natuurlijk ook onderling oefenen. Hierdoor worden jouw kinderen niet alleen toppers in Spaans, maar ook in het Engels en daarnaast spreken ze natuurlijk nog Nederlands. Dat zijn pas internationale kids!

 

 

Wees geïnformeerd

 

Inmiddels weet je wat meer over naar school gaan in Spanje. Toch kost het tijd om voor een school te kiezen. Wij raden je daarom aan om de verschillende scholen in Spanje te bezoeken. En natuurlijk om vrijblijvend in gesprek te gaan met hen. Daarnaast kunnen wij je helpen met alle andere dingen die je nog moet regelen voor je emigratie naar Spanje. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp