Hoe is het om te leven in Spanje als semigrant?

4 okt. 2016
Op de website tweedehuisgids.nl kwam ik een leuk artikel tegen over leven in Spanje én Nederland. De website heeft hier een originele beschrijving voor bedacht: semigrant. Hoe het is om in Nederland te wonen, dat weten we allemaal. Een leven in Spanje kunnen we ons ook wel voorstellen. Maar de twee combineren? Zou dat een regelmatig terugkerende cultuurshock opleveren of juist een perfecte combinatie zijn?

Kies je favoriete seizoen

 

Eerder schreven we al over het fantastische klimaat van Spanje, maar voor sommigen kan het er in de zomer net iets te warm zijn. In het artikel van tweedehuisgids.nl vertelt een stel dat zij vooral in de herfst en winter van Spanje genieten. In de zomer is het voor hen te heet in het zuiden waar hun luxe appartement zich bevindt. Bovendien kunnen zij tijdens de zomer ook prima in Nederland vertoeven. Als je zelf niet zo van de hitte houdt en het land ook wel eens op zijn fleurigst wil zien, is het fantastisch om juist de lente in Spanje door te brengen. Dan staat alles in bloei en is er nog niets van de droge zomer te merken. In de herfst is de buitentemperatuur wat lager, maar kan de zee nog heerlijk warm zijn. In de winter is het zelfs buiten in het zonnetje nog prima uit te houden voor de meeste Nederlanders. De Costa Blanca staat niet voor niets bekend als plek om te overwinteren!

 

 

Verhuur op het hoogtepunt

 

Voor wie een huis in Spanje koopt, kan het erg voordelig zijn om dit in het hoogseizoen te verhuren. De vraag is dan het grootst dus de kans is groot dat je de hele zomer volgeboekt bent. Dankzij websites als Airbnb wordt het verhuren van je huis bovendien steeds makkelijker. Gedurende de verhuur kan jij elders op de wereld genieten van je vakantie of juist even wat tijd in Nederland doorbrengen. Dat doen de mensen uit het voorbeeld ook. Zij kunnen van opbrengsten uit verhuur de resterende maanden bijna gratis in Spanje wonen. Zo profiteer je optimaal van je semigratie!

 

Mis geen Spaanse feestdag

 

Feestdagen zijn een enorm belangrijk onderdeel van het leven in Spanje. In een eerder blog zette ik de leukste feesten en festivals in Zuid Spanje op een rij. Vooral religieuze feestdagen worden vaak uitgebreid gevierd en hier neemt iedereen in de stad of het dorp aan mee. Hele families trekken naar de pleinen op straat gebeurt het. Muziek, optochten, eetkraampjes en vergeet vooral het vuurwerk niet. Spanjaarden zijn dol op vuurwerk en bijna iedere feestdag wordt dan ook afgesloten met flink kleurig geknal.

 

 

Een extra uitvalsbasis

 

Het grootste voordeel van semigrant zijn is natuurlijk dat je twee plekken jouw thuis kan noemen. Vooral als je weinig verplichtingen hebt in Nederland, is het heerlijk om bij slechte weersvoorspellingen te kunnen zeggen: laten we volgende week naar Spanje vliegen en daar een weekje vertoeven. Aan de andere kant is het een fijne gedachte dat je ook in Nederland nog een uitvalsbasis hebt. Bijvoorbeeld als er gebeurtenissen zijn waar je graag bij aanwezig wilt zijn, denk aan bruiloften, geboortes en verjaardagen, maar ook aan minder leuke momenten zoals ziekte of sterfgevallen. Dan is het fijn om dicht bij familie en vrienden te kunnen zijn zonder hen lastig te vallen door er te moeten logeren.

Zie jij het leven als semigrant wel zitten? Wij helpen je een handje om dat doel te bereiken! Bekijk ons aanbod huizen en appartementen aan de Costa Blanca.

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp