De Hypotheek regelen
Als je een huis in Spanje wilt kopen en je de aankoopsom niet één keer kunt of wilt betalen, dan moet je op zoek naar een hypotheek. Je mag zelf kiezen of je dit wilt regelen bij een Spaanse of Nederlandse bank. Als je kiest voor een Nederlandse bank, moet je onderzoeken of de bank van jouw voorkeur connecties heeft met Spanje. De website financieel.info.nu benoemt enkele voordelen van het regelen van je hypotheek via een Nederlandse bank:
- Je kunt in het Nederlands communiceren.
- Alle stukken zijn in het Nederlands opgesteld.
- De variatie aan hypotheekvormen in Nederland kunnen je fiscaal voordeel opleveren.
Tenzij je al vloeiend Spaans spreekt, is het voor Nederlanders daarom vaak makkelijker om in Nederland een hypotheek aan te vragen voor het Spaanse huis. Bovendien benoemt de website dat het aanvragen van een hypotheek in Spanje wat trager gaat dan in Nederland en dat de maximale hypotheeksom vaak lager is.
Belasting over de woning
Als je voor een Nederlandse hypotheek kiest, heb je te maken met het Nederlandse belastingstelsel. In hoeverre je fiscaal kunt profiteren van een tweede woning, ligt aan jouw situatie. Op deze pagina lees je over de voorwaarde waarop de belastingdienst dit beoordeeld. Waar het op neerkomt is dat je woning alleen tot je inkomen wordt gerekend als het je hoofdwoning is. Dat is bij een tweede woning of vakantiehuis in Spanje meestal niet het geval. Daar verblijf je met je gezin waarschijnlijk maar een aantal weken per jaar, bijvoorbeeld tijdens de schoolvakanties. Als je jouw huis voor minder dan 70 procent van het jaar verhuurt, levert dat je fiscaal voordeel op. De hypotheekrente is voor een tweede woning helaas niet aftrekbaar, maar daar tegenover staat dat de opbrengsten uit verhuur van de woning fiscaal niet belast worden.
Verkoop van de woning
Het kan natuurlijk voorkomen dat je de woning weer wilt verkopen, welke achterliggende reden dat dan ook heeft. In Spanje betaal je 15 procent belasting over de winst van je huis. Dat percentage was voor buitenlanders een tijdje 35 procent, maar het Hof van Justitie bepaalde in oktober 2009 dat dat verschil niet was toegestaan. De Nederlanders die tussen 2004 en 2006 hun huis in Spanje verkochten, kregen het verschil door de Spaanse belastingdienst terugbetaald.
Benieuwd naar het huizenaanbod in Spanje?
Denk je erover om voor jouw gezin een tweede huis in Spanje te gaan kopen, maar weet je nog niet precies wat? Bekijk dan ons aanbod eens. Daar vind je zowel appartementen als villa’s gelegen aan de Costa Blanca in Spanje. Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.