10 dingen die je niet mag vergeten voordat je naar Spanje verhuist

1 nov. 2016
Je hebt besloten samen met je gezin te willen verhuizen naar Spanje. Jullie gaan genieten van het landschap, het klimaat, het eten maar natuurlijk vooral van jullie nieuwe levensstijl. “Mañana Mañana!” je hoort het jezelf al zeggen. Voordat het zover is moet je nog heel wat zaken regelen. In dit artikel geven we je een checklist met 10 dingen die je absoluut niet mag vergeten voor de verhuizing!

1. Allerlei abonnementen en andere afspraken opzeggen

 

Tijdens de periode dat jullie in Nederland woonden, heb je contact gehad met een hoop instanties waar je zelf je verhuizing aan moet doorgeven. Het grootste gedeelte van deze abonnementen en afspraken kun je opzeggen. Denk bijvoorbeeld aan de ANWB, adviseurs aan huis, onderhoud aan het huis, vaste telefoon- en internetabonnementen, sport- en hobbyclubs (ook van de kinderen).

 

2. Een doorstuuradres instellen

 

Sommige dingen wil je blijven ontvangen, zoals je favoriete tijdschriften of misschien zelfs je Nederlandse krant. Controleer dit aan de hand van bankafschriften en wat er de laatste weken voor vertrek nog op de mat valt. Meld je nieuwe adres ook bij het postbedrijf zodat post doorgestuurd wordt. En vergeet het natuurlijk niet aan al je familie, vrienden en familie door te geven.

 

 

3. Afspraken rond de kinderen controleren

 

Houd er bij een verhuizing met het complete gezin rekening mee dat je kinderen ook lidmaatschappen of abonnementen hebben. Daarnaast heb je waarschijnlijk een aantal regelingen voor de kinderen getroffen zoals kinderbijslag, schoolgeld etc. Bekijk hoe je dit moet opzeggen en kunt aanvragen in Spanje.

 

4. Medische dossiers opvragen

 

Vergeet niet alle zorginstanties in te lichten dat je naar het buitenland vertrekt. Denk aan je huis- en tandarts, de apotheker, medische specialisten en je zorgverzekeraar. Daarnaast is het handig om in Spanje beschikking te hebben over je medische dossier. Zo kun je jouw nieuwe huisarts op de hoogte brengen van de ‘stand van zaken’ op het gebied van gezondheid en zorg. Vraag na of dit een optie is.

 

5. Regel je bankzaken op tijd

 

Zorg dat je voor vertrek een betaal- en spaarrekening hebt geopend in Spanje. Maak dan, voor vertrek jullie geld over naar je huidige betaalrekening. Zo kun je eenmaal aangekomen in je nieuwe huis direct bij je geld via (mobiel) internetbankieren. Neem voor de zekerheid altijd een aardig bedrag in contanten mee waar je de eerste dagen mee vooruit kunt. Controleer of je nog automatische afschrijvingen open hebt staan, bijvoorbeeld van abonnementen of lidmaatschappen die je nog niet hebt opgezegd. Zeg pas na de verhuizing daadwerkelijk je Nederlandse rekeningen op als je dat wilt.

 

6. Schoolgaande kinderen?

 

Als je met het hele gezin naar Spanje verhuist en je kinderen zijn nog leerplichtig, dan moeten zij aangemeld worden bij een school in Spanje. Het is handig als je van te voren alle informatie die hun huidige school over hen heeft alvast inwint. Je kunt vragen of de school hier een officieel document van kan maken. Ga op zoek naar een nieuwe school en meld je kinderen aan!

 

 

7. Een laatste ronde door het huis

 

Afscheid nemen van het huis waar jullie in Nederland toch heel wat jaren hebben doorgebracht kan zwaar zijn. Zorg ervoor dat je met een goed gevoel de deur achter je dicht kunt trekken. Loop nog een laatste ronde door alle kamers om te controleren op achtergebleven spullen, sluit alle ramen en deuren goed, neem ook afscheid van de buren en vergeet niet de huissleutels die anderen in bezit hadden terug te vragen!

 

8. Een afscheidsfeest organiseren!

 

Niemand wil in stilte verhuizen en al helemaal niet als je zo’n geweldig avontuur tegemoet gaat! Dus organiseer een goed afscheidsfeest waar iedereen van wie je zo genoten hebt in Nederland welkom is. Uiteraard mogen de kinderen hun vrienden ook uitnodigen of laat hen op een ander moment hun afscheid organiseren. Bij kleine kinderen is het sowieso verstandig om er een apart feestje aan te wijden.

 

9. Controleer je reispapieren

 

Voordat je echt kunt vertrekken moet je er zeker van zijn dat je alle benodigde reispapieren tot je beschikking hebt. Denk hierbij aan je autopapieren, rijbewijs, ID-kaart en paspoort. Een routebeschrijving of gedetailleerde wegenkaart is altijd mooi meegenomen. Tegenwoordig zijn hier ook veel online mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld het offline weergeven van regio’s op Google maps en het installeren van navigatie apps op je smartphone.

 

10. Je reis voorbereiden

 

Hoe je ook naar Spanje reist, het is altijd handig om onderweg belangrijke spullen en wat vermaak bij je te hebben. Denk aan speelgoed voor de kinderen voor op de achterbank of in het vliegtuig, maar aan belangrijke documenten, contactgegevens van kennissen in Nederland en Spanje. Zorg dat je deze gegevens niet alleen op papier maar ook op een USB stick en online tot je beschikking hebt. Zo kun je niets kwijtraken en kun je er altijd bij, met of zonder internetconnectie.

 

 

Dromen jullie ook van Spanje?

 

Hopelijk kun jij je door middel van deze tips goed voorbereiden op jullie nieuwe leven in Spanje. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is bepalen wanneer jullie vertrekken en wat het eerste is dat je gaat doen in je nieuwe huis. Direct naar het strand? Een Spaans maaltje koken of uiteten bij dat gezellige restaurantje in de stad? Wil je met je gezin emigreren naar Spanje, maar heb je jullie droomhuis nog niet gevonden? Onze adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op om meer over ons aanbod van huizen in Spanje te weten te komen.

Recente post
telephone HEEFT U HULP OF ADVIES NODIG?
whatsapp